martes, 30 de octubre de 2007

La pantanada de Tous de 1982 devastà el camp de rugby de La Partideta

El passat 20 d'octubre es compliren 25 anys de l'anomenada pantanada de Tous de 1982, sens dubte el fet històric més important a la Ribera del Xúquer en les últimes dècades. La rotura de la presa de Tous i les fortes precipitacions van provocar que el riu es desbordara i que arrasara pobles com Gavarda o Beneixida. Altres com Alzira o Carcaixent també van ser molt afectats. Per a una descripció de la catàstrofe, consulteu http://ca.wikipedia.org/wiki/Pantanada_de_Tous.

A Cullera el riu es va desbordar fins als 80 cm en el centre del poble, amb pocs incidents. Distinta sort va córrer la part sud del terme o marge dreta del riu, on el nivell de l'aigua arribà fins als 2 metres en alguns punts. Zones com l'Estany i el Marenyet van ser greument afectades, especialment els cítrics i alguns xalets. El Brosquil i les zones de la partida d'arròs també en van patir les conseqüències.

Pel que fa al rugby, la riuada o pantanada del 82 va devastar per complet el camp de rugby de La Partideta, la primera instal·lació del Poliesportiu Municipal, la qual s'havia inaugurat oficialment només uns mesos abans, a l'abril de 1982, en plenes festes del poble. Tot això després del treball ingent de la gent del rugby per tindre i construir-se un camp propi. El terreny de joc i les infraestructures adjacents van ser arrasades per la força de l'aigua i esdevingueren irrecuperables per a la pràctica de l'esport de la pilota ovalada. El camp de La Partideta, rebatejat com a Camp Juan Palomares Corella des de 2005, tardà uns anys a ser refet per complet de nou.

4 camps en 40 anys

Els inicis del rugby a Cullera, com a Club Nàutic Cullera, van tindre lloc en el Camp Aèria, el de futbol de tota la vida, on s'havien de posar uns ferros darrere de les porteries que servien de pals. Els rugby tenia els horaris més difícils, diumenge de matí abans del futbol, i jugà en esta instal·lació des de finals dels anys seixanta fins als setanta ben allargats.

El segon camp, ja com a Cullera Rugby Club, va ser el camp de l'Athletic Club de Cullera, un segon equip de futbol en aquella època al nostre poble, hui desaparegut. El terreny de joc estava en el solar on es planta la fira en Sant Antoni, enfront de l'Edifici Ferrobús. Desconeixem les dates exactes, però sembla ser que es disputaren partits en este camp molt a finals dels setanta i molt a principis dels huitanta.
Sense un camp propi, perquè encara no s'havia fet el de La Partideta, a principis dels huitanta es jugà al Camp de La Bega, aproximadament darrere d'on es troba en l'actualitat el col·legi dels Maristes. Va ser un camp de transició ja que, com déiem, a l'abril de 1982 s'inaugurava La Partideta, però el riu se l'emportà per damunt només uns mesos després: octubre de 1982, com ja hem comentat. Una situació imprevista, davant de la qual es va saber reaccionar de seguida.

Així les coses, de La Partideta es passà de nou a La Bega, fins als anys 1986, 1987, calculem. No hem pogut contrastar esta dada. Una vegada abandonat el camp de La Bega, es torna a La Partideta, camp on continua jugant-se a hores d'ara. Els partits de Primera Divisió Nacional, ja amb el nom de Cullera Forval Rugby Club, s'han dut a terme tots en esta instal·lació.

La història, com veieu, dóna voltes i més que en donarà. Si algú vol rectificar algun any o completar este article, cap problema, al contrari.

Efectes de la pantanada de Tous de 1982 a Cullera pel centre del poble. No disposem de fotos del camp de rugby ni d'eixa part del terme. Fotos de l'Associació La Penyeta.